online-kassza.hu Pénztárgép NAV kapcsolattal

Késhet az online pénztárgépek cseréje

Az új pénztárgépek lecserélésének kezdő időpontja május 1. a végdátum június 30. lenne. Ezzel szemben kész pénztárgép még nincs egy sem, sőt, még engedélyezésre sincs beadva gép. Állítólag napokon belül több gyártó is beadhatja a fejlesztését, de a két hónapos türelmi időt biztosan módosítania kell az NGM-nek.

Létezik pár cég, aki már elkészült az új kasszák kifejlesztésével, amelyek engedélyezését a következő hetekben-napokban szeretnék beadni a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (MKEH). Az év első felében, tetemes mennyiségben megindulhat az adóügyi ellenőrző egységgel (AEE) ellátott pénztárgépek cseréje, állítja Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, hangsúlyozva, hogy több mint 200 ezer pénztárgépet kell lecserélni a június 30-án lejáró szankciómentes türelmi idő végéig, erre azonban nagyon kevés esély mutatkozik.

Június végéig képtelenség ennyi kasszát legyártani és üzembe helyezni. A szankciómentes türelmi idő végét (az adóhivatal eddig nem bünteti a hagyományos, vagyis elektronikus napló nélküli pénztárgépek használatát) tehát kénytelenek lesznek módosítani.

Az MKEH állítása szerint, egyetlen új típusú online kasszát sem adtak be még ellenőrzésre. Két forgalmazó összesen négy külön gépre kért forgalmazási engedélyt és jelenleg hiánypótlásra küldték vissza az iratokat. Ezek teljesülése után következhet az érdemi próba, amely a dokumentációk ellenőrzéséből, valamint a próbadarab részletes és teljes körű műszaki vizsgálatból áll. Az engedélyezés szakaszában 15 napos határidővel kaphatnak választ az engedély kiadására.

A pontos rendelet még nem jelent meg pénztárgépcsere állami támogatásáról, holott fél éve bejelenték már, erről még az OKSZ főtitkára sem tudott érdemben nyilatkozni. A kereskedelmi véleménye szerint a legkisebb cégek gépcseréjének teljes összegét kellene állami pénzből támogatni, és helyesnek tartanák, ha az összes kkv kapna valamilyen mértékű támogatást.

Kik kaphatnak támogatást a pénztárgép cseréhez?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nemrég elmondta: az 500 millió forint éves forgalmat el nem érő vállalkozásoknak legfeljebb öt kassza cseréjéhez nyújtható, gépenként 50 ezer forintos támogatást a cégeknek a NAV-tól kell kérniük egy regisztrációt követően. Azzal a feltétellel, hogy nem állnak felszámolás alatt és nincs adótartozásuk. Az adóhatóságnál történő regisztráció egy kódot jelent, ezzel vásárolhatják meg a kasszát, a pénztárgép-kereskedőnél pedig a fogyasztói ár és az igazoláson lévő összeg közötti különbséget fizetik ki. A pénztárgép-kereskedőnek 50 ezer forinttal olcsóbban kell átadnia a gépet, aztán a NAV-tól várhat a pénzére. A forgalmazók azonban nem tudják, meddig kellene kamatmentesen hitelezniük az államnak.

Ezzel kapcsolatban egy hónapja Varga Mihály a távirati irodának egy vadonatúj határidőt is mondott. - A támogatási igényekkel október 31-ig lehet a NAV-hoz fordulni, és november 15-ig lehet a támogatást igénybe venni. Erről azonban nem jelent meg rendelet.

A pénztárgépeket forgalmazó és szervizelő vállalkozások ugyanakkor gondban vannak eladásaik visszaestek, esetleges készleteik beragadtak a rendelet bejelentést követően. Szerencséjükre van egy kölcsönös piaci helyzet, ami mind két félnek jó lehet. Mivel a közeljövőben induló vállalkozások csak úgy lehetnek jogosultak a gépcsere állami támogatására, ha megvesznek egy régi típusút, és amint kapható lesz az új, bejelentik a cserét.

A különböző igények kielégítése is szempont az online pénztárgépeknél, mert ami elegendő egy ékszer vagy pékboltban, az nem felel meg benzinkúton vagy gyógyszertárban. Tehát minél több típusú és tudású eszközre lenne szükség. Azt azonban egyenlőre senki nem tudja megmondani milyen és mennyi gép várható.

Most érvényes határidők

  • Május 1. Az új pénztárgépekre való átállás kezdete.
  • Június 30-ig Türelmi idő: az adóhatóság nem szankcionálja a hagyományos pénztárgépek használatát.
  • Július 1-től Az elektronikus naplóval rendelkező havonta adatot szolgáltatnak.
  • December 31.-ig Eddig üzemelhet az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgép.