online-kassza.hu Pénztárgép NAV kapcsolattal

Eltűnt az egyik kasszaforgalmazó

 

Egyelőre még az online pénztárgépek egy százalékát sem helyezték üzembe, pedig vészesen közeledik a sokadszorra módosított január 1-jei határidő. Az adóhatóság ugyan december elejétől már élesben büntethet, ha valaki nem tudja igazolni, hogy már megrendelte az engedélyezett kasszák közül valamelyiket. Jövőre viszont éles ellenőrzések jönnek, bár a NAV azért várhatóan januárban még nem lesz túl szigorú.

Nem tűnt el a Montel

A cikk megjelenése után a Montel Kft. azt írta az Indexnek, valójában nem tűntek el, csak nehéz őket telefonon elérni, mivel a Patkós Cassa ügyfelein kívül is napi több száz telefonhívás érkezik be hozzájuk a pénztárgép telepítések időpontjának egyeztetése miatt. Azt írták, ettől függetlenül már több tucat Patkós Cassa károsultat szolgáltunk ki soron kívül, hogy enyhítsenek az őket ért káron.

Információink szerint ráadásul csalók is nehezíthetik a kereskedők dolgát: egy kereskedő az Indexnek arról számolt be, hogy a Patkós Cassa Kft. oldalán vett egy Montel Sento light típusú online pénztárgépet, azonban a beszerelés napja óta a Patkós Cassa nem elérhető.

A kereskedő azt írta, két összegben utaltak át 77 ezer forintot, és a kasszavételnél az 50 ezres állami támogatást is felhasználták. November végén értesítést is kaptak a pénztárgépet gyártó Monteltől, miszerint a cég elküldi az adataikat a NAV-nak, így nem kell ellenőrzésre számítaniuk az adóhatóság részéről.

December közepén ugyanakkor kellemetlen meglepetés érte a kereskedőt, ezt írta nekünk:

A Patkós Cassa december 15-én kezdte (volna) meg a telepítést, aznap még elérhetőek voltak telefonon, de 16-án már nem. E-mailre nem reagálnak, a felkutatható (a honlapon már nincs kint a számuk) négy telefonszámuk ki van kapcsolva. Természetesen megijedtünk és felhívtuk a NAV-ot. A NAV tud az ügyről, szerintük tegyünk feljelentést és forduljunk ügyvédhez, más felvilágosítást vagy segítséget nem adtak. Próbáltuk a Montel Kft-t is elérni nyilván, kicsörgött, de senki nem vette fel.

A cég honlapján valóban nem szerepel telefonszám, és azon a két mobilszámon, ahol az Index probálta elérni a Patkós Cassát, hangposta jelentkezett.

A kereskedő szerint nem egyedi az esete: ezen a fórumon például valaki azt írja, beszélt a Montel-lel és ők azt állították, hogy a Patkós Cassa Kft. nem fizetett nekik a gépekért egy forintot sem.

A Patkós Cassa kársultjai egyébként Facebookon is szerveződnek, ott további esetekről is lehet olvasni. A Facebook-oldal kommentelői a NAV-ot hibáztatják, amiért a cég engedélyt kapott olyan gépek árusítására, amelyek még le sem lettek gyártva, illetve a törvényhozókat is okolják, amiért azok nem szervezték meg rendesen a pénztárgépcserét.

Az Index a NAV-ot is megkereste az üggyel kapcsolatban, egyelőre várjuk a válaszukat.

Montel: Mi sem tudjuk elérni a Patkós Cassát

A Patkós Cassával kapcsolatban a Montel azt írta az Indexnek:

a Patkós Cassa szerződött viszonteladó partnerünk, aki kb. 600 db gépre adott le felénk megrendelést. A NAV rendszerébe történő feltöltés és a visszaigazolások miatt az ügyfelek adatait is átküldte nekünk, így minden egyes ügyfélre vonatkozóan visszaigazolást küldtünk számukra a leadott megrendelésről. A visszaigazolásban vállaltuk, hogy a megrendelt gépeket december 31. előtt leszállítjuk a Patkós Cassa számára – természetesen csak akkor, ha kifizetik a vételárat. Ezeket a visszaigazolásokat ők ki is küldték az ügyfeleiknek. Előleget nem fizettek felénk a gépekre és amikor jeleztük nekik, hogy a gépek megérkeztek hozzánk, nem válaszoltak és a nem utalták át a vételárat. Sajnos azóta egyáltalán nem tudjuk elérni őket, és az ügyfeleiktől kapott információk alapján egyre valószínűbbnek tartjuk, hogy előre megtervezett csalást követtek el. A viszonteladói szerződésünk szerint az általuk eladott gépek üzembe helyezését is a Patkó Cassa Kft. vállalta. Bár az általuk rendelt gépek beérkeztek, de ekkora mennyiségben december 31. előtt már sajnos akkor sem tudjuk mindenkinek saját kapacitással üzembe helyezni őket, ha a végfelhasználók felénk is kifizetik a vételárat. Így több cég esetén is előfordulhat, hogy a Patkós Cassa felé kifizetett pénz mellett az állami támogatást is elveszítik.

"Forrás Index"