online-kassza.hu Pénztárgép NAV kapcsolattal

Mozgó árusítás nem kap mentességet a pénztárgép váltás alól!

Változó telephellyel rendelkező - avagy a mozgó árusítást megvalósító - üzletek nem fognak mentességet kapni a kötelezettség alól!

Felvetődik a kérdés mi lesz azokkal, akik változó telephelyen árusítanak, mondjuk kirakodó vásárokon vagy piacokon. Nem biztos, hogy amikor az AEE egység éppen adatokat küldene a NAV szerverre, pont van lefedettség.

Felmentést adhat a NAV?

Az online pénztárgépek adatszolgáltatását szabályzó rendelet egyetlen esetben ad felmentést a NAV bekötés alól, ha az üzlet olyan helyen fekszik, ahol nincs mobil lefedettség, és nem is oldható meg, hogy legalább naponta egy órán át kapcsolódjon a hálózatra, ezért adóhatóság közlése szerint nem feltétlenül probléma, ha az adott pillanatban nincs online kapcsolat.

A NAV szerint nem szükséges, hogy a mobil kapcsolat folyamatos legyen, hiszen a kommunikáció úgy jön létre, hogy a legutóbbi adatszolgáltatás óta keletkezett valamennyi adatot átküldi a gép a következő adatszolgáltatás során, ez nincs időhöz kötve.

Az online pénztárgép jelez a NAV számítógépe felé, hogy szeretne adatokat küldeni, a adóhatóság szervere pedig engedélyezi, hogy átküldje az adatokat, vagy arra, hogy bontsa a kapcsolatot küldés nélkül. Ha éppen küldés közben megszakad a kapcsolat, nem befolyásolja a pénztárgép működését, hiszen az információkat az AEE folyamatosan tárolja a manipulálás lehetősége nélkül, majd amikor a mobil szolgáltatás újra helyreáll ismét el tudja küldeni az adatokat.

Így tehát, mondjuk egy extrém esetben is, ha esetleg nem volt kapcsolat az egész árusítás alatt, akkor is be tudjuk szolgáltatni az adatokat, amikor legközelebb létre jön a mobil kapcsolat, mondjuk az úton hazafelé.